Kuoron tarina

Malmin Mieslaulajat on perustettu 2.3.1945. Sota oli juuri päättynyt. Malmilla oli mieskuorotoimintaa jo aiemminkin. 1930 –luvulla toimi suojeluskunnan kuoro, joka sitten muuttui Malmin Asevelikuoroksi. Kun sekä suojeluskunta- että asevelitoiminta muuttuivat kielletyksi sotien jälkeen, oli tilaa uudelle mieskuorolle.

 

Malmin Mieslaulajat perustettiin kansalaisjärjestöistä riippumattomaksi kuoroksi. Tämä laajensi myös kannatuspohjaa. Kuoro omalta osaltaan vahvisti sotien jälkeen viriävää malmilaisten musiikkiharrastusta. Samoihin aikoihin Mieslaulajien kanssa perustettiin Malmin Musiikkiyhdistys ry ja Malmin Orkesteri.

 

Perustavassa kokouksessa oli mukana 18 henkeä. Osa perustajista oli ollut mukana jo Asevelikuorossa, joten Malmin Mieslaulajien historia alkaa jo vuosia ennen perustamista. Kuoro perustettiin varsin otolliseen aikaan: Kuorossa oli yli 40 laulajaa jo vuoden kuluttua pidetyssä ensimmäisessä konsertissa.

 

60 –luvun alussa alkoi kuoro kutistua, kun laulajien ajasta kilpaili yhä lisääntyvä määrä harrastus- ja ajanvietemahdollisuuksia. Television yleistyminen ja ohjelmatarjonnan lisääntyminen vei ilmeisesti myös osansa harrastajista.

 

Kuoro oli vaikeassa tilanteessa 70 – ja 80 –lukujen vaihteessa. Sitten toiminta alkoi hiljalleen elpyä. Vuonna 1995 kuoron 50 –vuotiskonsertissa oli 35 laulajaa. Tämän jälkeen vuosituhannen vaihteessa jäsenmäärä alkoi nopeasti pudota. Laulajat ikääntyivät ja uusia nuoria laulajia ei tullut tilalle. Vuosina 2005 – 2008 laulajia oli keskimäärin alle 20. Vuoden 2008 jälkeen kuoro on jälleen saatu kasvu-uralle ja 70 –vuotiskonsertissa vuonna 2015 kuoron kirjoilla on 33 laulajaa.

 

Malmin Mieslaulajien ohjelmiston runkona on aina ollut neliääninen mieskuoromusiikki. Viimeisen kymmenen vuoden aikana joukkoon on kuitenkin lisätty myös modernimpaa ja kevyempää musiikkia. Kuoronjohtajat ovat sovittaneet kuorolle mm. suosittuja iskelmiä. Tämä on tuonut uusia laulajia ja lisännyt konserttien yleisömäärää. Esimerkiksi vuoden 2013 toukokuussa kuoro piti Juha ”Watt” Vainion musiikkiin perustuvan konsertin Malmitalolla. Konsertti oli etukäteen loppuun myyty ja oven taakse jäi useita kymmeniä henkilöitä. Kuoro järjesti uusintakonsertin mahdollisimman pian ja tällöinkin oli Malmsali aivan täynnä.

 

70 vuotisen toiminnan aikana kuoro on pitänyt arviolta 2300 – 2500 harjoituskertaa ja noin 150 – 200 omaa konserttia. Tarkkoja tilastoja ei näistä ole koottuna ja tulkinta, mikä katsotaan konsertiksi, voi vaihdella. Nykyisin kuorolle on vakiintunut vähintään kolme täysimittaista konserttia vuodessa: kevätkonsertti Malmitalolla ja kaksi joulukonserttia Malmin seurakunnan kirkoissa. Näiden lisäksi esiinnytään itsenäisyyspäivän tilaisuuksissa mm. sankarihaudoilla ja kirkossa sekä ympäri vuoden palvelutaloissa ja erilaisissa juhlatilaisuuksissa.

 

Kuoronjohtajat 1945—2018

Laulu on ilomme!

MAlmin Mieslaulajat